Po włoskim tiramisu, czas na pizze.
Składniki na jedną porcję ciasta:
135g mąki
3/4 łyżki oliwy
15g świeżych drożdży
90ml ciepłego mleka
2 szczypty soli
Mąkę, sól i oliwę zmieszać w misce. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do mieszanki i wymieszać.
Kiedy ciasto będzie miało bardziej stałą konsystencję, można je ugniatać na stolnicy, co jakiś czas podsypując mąką. Ja daję tyle mąki ile wchłonie ciasto.
Ja robiłam z trzech porcji i wyszły mi trzy duże pizze i jedna dla małego szkraba :)
Ciasto cienko rozwałkować, albo jeśli ktoś potrafi formować w locie.
Na pizzy ułóż ulubione składniki. Ja dałam sos Napoli z dużą ilością oregano i bazylii, kurczaka, pomidory, cebulę, pieczarki i ser mozzarella.
Piec 10 min (gdy termoobieg) lub12 min (gdy opiekanie góra-dół) w piekarniku nagrzanym do 230°C.
Pizza dla małego szkraba była z sosem i pomidorami.
Już nie długo będę miała swoją kuchnię!! Na pewno wykorzystam Twój przepis! Nie ma to jak domowe ciasto i własna kompozycja. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że nie tylko ja lubię zrobić coś sama.
UsuńPierwsza własna kuchnia to jest coś! Ja teraz mam już drugą, ale mojej pierwszej nigdy nie zapomnę :D
Odnośnie przepisu to dodam, że ostatnio przed wyrabianiem kształtu pizzy, poczekałam aż drożdże zaczną pracować, i muszę przyznać że taka właśnie mi bardziej smakowała ;)