czyli jak zrobić Tiramisu Pomarańczowe.
Składniki:
5 małych pomarańczy, albo 3 duże (wycisnąć z nich sok)
50-100 ml likieru cytrusowego (wedle upodobań)
serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
cytryna (wycisnąć z niej sok)
70 ml mleka
paczka biszkoptów podłużnych
Najpierw wyciskamy sok z pomarańczy.
Przelewamy sok do naczynia, w którym będzie ostatecznie tiramisu. Dodajemy likier. Moje naczynie jest duże, bo robiłam podwójną porcję.
Układamy biszkopty.
Do miski dajemy serek, cukier puder, mleko, sok z cytryny i ubijamy na w miarę puszystą masę.
Przekładamy masę na górę biszkoptów.
Idealnie będzie jak masa opadnie na sam dół. Wtedy reszta niewchłoniętego soku stworzy pyszny krem.
Smacznego!
*Przepis w oryginale (30 min Jamiego), posiada trochę inne proporcje i świeże owoce na górze masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz