czwartek, 12 lipca 2012

Styrany Miś w pomarańczach

czyli jak zrobić Tiramisu Pomarańczowe.

Składniki:
5 małych pomarańczy, albo 3 duże (wycisnąć z nich sok)
50-100 ml likieru cytrusowego (wedle upodobań)
serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
cytryna (wycisnąć z niej sok)
70 ml mleka
paczka biszkoptów podłużnych

Najpierw wyciskamy sok z pomarańczy.


Przelewamy sok do naczynia, w którym będzie ostatecznie tiramisu. Dodajemy likier. Moje naczynie jest duże, bo robiłam podwójną porcję.

Układamy biszkopty.

Do miski dajemy serek, cukier puder, mleko, sok z cytryny i ubijamy na w miarę puszystą masę.

Przekładamy masę na górę biszkoptów.

Idealnie będzie jak masa opadnie na sam dół. Wtedy reszta niewchłoniętego soku stworzy pyszny krem.

Smacznego!

*Przepis w oryginale (30 min Jamiego), posiada trochę inne proporcje i świeże owoce na górze masy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz