Po włoskich klimatach, przyszedł czas na francuską Prowansję.
Dziś przepis na Tartę prowansalską:
Składniki:- 250 g gotowego ciasta francuskiego
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 cukinie
- 1 cebula
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 150 ml śmietany 12%
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Paprykę, pomidora, cukinie, cebulę i kurczaka pokroić w kostkę.
Podsmażyć na oliwie, z ziołami i solą.
Śmietanę, jajko, mąkę, sól i pieprz wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze do tarty (najlepiej z ruchomym dnem).
Wymieszać masę jajowo-śmietanową z warzywami i kurczakiem, i przełożyć na ciasto.
Piec w piekarniku z włączonym termoobiegiem, w temperaturze 180°C przez 35-40 min (aż masa się zetnie i zezłoci).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz