czwartek, 23 sierpnia 2012

Ciasto limonkowe

Uważam, że cytrusowe słodkości są najlepsze :D Oczywiście zaraz po czekoladowych ;)

Przedstawiam przepis Ciasto limonkowe:

Składniki:
- 200g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g śmietany 12% (tak tak - gramy nie mililitry)
- 3 limonki (zamiast limonek można użyć cytryny albo pomarańcze)

- 150ml oleju
- 4 łyżki cukru pudru

Otrzeć skórkę z limonek i wycisnąć z nich sok:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszać w jednej misce. W osobnej misce wymieszać jajka, śmietanę, skórkę z limonki, 4 łyżki soku z limonki i olej:

Masę płynną przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać:

Formę o ϕ 20-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę:

Piec w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 180°C przez 50 min.
Wymieszać cukier puder z resztą soku z limonki i polać nią gotowe ciasto:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz