wtorek, 6 listopada 2012

Polskie amerykańskie pancakes

Zawsze chciałam zrobić grube naleśniki, ale nigdy mi się nie udawało. Albo były za bardzo omletowe, albo za bardzo proszkowe. Jednym słowem masakra! Na szczęście trening czyni mistrza.
Przedstawiam przepis na idealne pancakes'y:


Składniki na 12 sztuk:

- 250g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 60g cukru pudru
- szczypta soli
- 75 g rozpuszczonego ostudzonego masła




Mąkę, proszek, jajka, mleko, cukier puder i sól mieszamy lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy masło. Żeby ciasto troszkę popracowało, odstawiamy je na 15 min.


Smażymy bez tłuszczu (masło które jest w cieście w zupełności wystarczy, by nic nie przywarło do patelni) na średnim "gazie", z obu stron, aż naleśnik nabierze ładnego brązowego koloru (ok. 2-3 min na stronę).
Ja użyłam malutkiej patelni, żeby każdy naleśnik był tej samej wielkości. Druga strona naleśnika dochodziła na innej patelni, żeby było szybciej ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz