poniedziałek, 21 stycznia 2013

Naleśniki z mąką razową

Dlaczego psuć naleśniki mąką razową? Ależ to nie jest psucie, to jest wzbogacania smaku, wartości odżywczych i urozmaicanie jadłospisu. Naleśniki z mąką razową są bardziej sycące, a przy tym mniej kaloryczne. Bajka!



Składniki na 10-12 naleśników:
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki żytniej razowej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody z bąbelkami albo bez ;)
- 3 łyżki oleju do smażenia

Wszystkie składniki zmiksować. Wiem, że nie wygląda to apetycznie, ale nie wszystko złoto co się świeci:

Nie wiem czy też macie problem z określeniem, kiedy przerzucić naleśnik na drugą stronę. Ja miałam, ale ostatnio posługuję się niesłychanie innowacyjną metodą na "wywinięte brzegi". U mnie działa i wygląda to tak:

Naleśniki smażę na niewielkiej ilości oleju, na średniej mocy:

Do moich naleśników zrobiłam masę miodowo-mascarponową.
Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 150g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mleka
- 2-3 łyżki miodu (ile kto lubi)

Wszystkie składniki wymieszać. Można też je ubić na puszystą masę. Rozsmarować na naleśnikach, złożyć lub zrolować i skonsumować.

 Smacznego!

2 komentarze: